>
x

Projecten

Ligne

zuidblok ligne bibliotheek
meer projecten

Opgeleverd

Van saai naar zinderend

In het centrum van Sittard wordt gezocht naar een nieuwbouwlocatie voor de herhuisvesting van Zuyd Hogeschool (4.500 studenten), museum Het Domein, filmhuis Het Domein en stadsbibliotheek Biblionova. Daarnaast is er behoefte aan een uitbreiding van de grootschalige huisvestingsmogelijkheden voor retailers en de daarbij behorende parkeermogelijkheden. 

De vraag

Hoe maken we van Sittard een centrum voor kenniscirculatie en een brandpunt van culturele activiteit, gecompleteerd met een compleet retailaanbod? 3W wordt aangezocht als partner om deze ambities te realiseren. De gemeente Sittard wil niet alleen de gevraagde complexen onderbrengen in het nieuwe project, maar daar ook woningen, zorgeenheden en een publieke fietsenstalling aan toevoegen.

Onze aanpak

Met Ligne Sittard introduceren we een voor Nederland uniek concept, waar de functies educatie, zorg, wonen, retail en cultuur duurzaam met elkaar verweven zijn. Het retail onderdeel bestaat uit grootschalige winkelformules over twee lagen, gelardeerd met kleinschalige (horeca)ondernemingen. De winkelstraat is gepositioneerd tussen het centrale plein (entree, hogeschool, parkeergarage, cultuurfuncties) en de Brandstraat, de best bezochte winkelstraat van Sittard. Zo wordt Ligne een zinderende nieuwe hotspot in de historische binnenstad van Sittard.  

Facts & figures

Retail: 12.500 m2
Zuyd Hogeschool: 12.500 m2, waarvan 2.500 m2 bibliotheek
Cultuur: 5.100 m2 (museum, filmhuis en bibliotheek)
Aantal woningen: 7 appartementen, 30 zorgappartementen
Aantal parkeerplaatsen: 380 en 500 voor fietsen
Opdrachtgever: Bouwontwikkeling Jongen
Architect: Rapp+Rapp architecten (zuidblok), Jeanne Dekkers (noordblok), Jo Coenen (supervisie), Lodewijk Baljon (openbare ruimte)
Investeringsvolume: 125 mio
Start / oplevering: 2013/2016

www.ligne-sittard.nl

 

zuidblok ligne bibliotheek