Amsterdamse Poort
Een transformatie van winkelcentrum naar stadshart voor Zuidoost.
Beeld Cluster 2 en 3 let op niet rechtenvrij.jpg

De Poort in 2030

De ambitie voor de Amsterdamse Poort is om het stadshart van Zuidoost te zijn in 2030. Een plek van creativiteit en originaliteit met een rijke functieblend. Ook komen er veel nieuwe woningen in het gebied. Want Amsterdam groeit als stad steeds verder en de druk op de woningmarkt is groot. Amsterdam Zuidoost biedt als gebied een oplossing voor deze druk. Vooral jonge gezinnen, actieve senioren en single huishoudens weten Zuidoost te vinden als aantrekkelijk woongebied. 

Het winkelgebied Amsterdamse Poort is eigendom van CBRE Investment Management. Een gebied met een typische structuur gelegen in de Bijlmer met ca 45.000 m2 winkelvloeroppervlak en 500-tal sociale huurwoningen.

3W_WEBSITE_AMSTERDAMSE POORT VROEGER.jpg
3W_WEBSITE_OVERDEKT WINKELCENTRUM.jpg
Amsterdamse Poort1.jpg

Locatie

Amsterdam Zuidoost

Opdrachtgever

CBRE Investment Management

Wereldplek met buurtgevoel

De herontwikkeling van de Amsterdamse Poort is de grootste gebiedsontwikkeling in Nederland op dit moment. 3W herontwikkelt in nauwe samenwerking met CBRE Investment Management De Amsterdamse Poort. Van een stenig en gedateerd winkelgebied tot een nieuw bruisend centrumgebied, met tal van functies voor Zuidoost, die haar aantrekkingskracht zal krijgen op de regio. Herpositionering en een gevarieerde mix van functies maakt dat dit gebied  toekomstbestendig en relevant zal blijven. De mix: food, fashion, urban arts en leisure voor bewoners en bezoekers én ruimte voor lokale ondernemers. Een wereldplek met een buurtgevoel.

New Metropolis - voor Nieuw identiteit.jpg
ap-6.jpg
Bewonersbijeenkomst-1.jpg
Copy of IMGL3424.jpg
Bron: Coco

Diverse ontwikkelingen

De Amsterdamse Poort bestaat uit een aantal verschillende projecten, de zogenaamde clusters, welke stuk voor stuk onder handen worden genomen. Een flinke uitdaging waarbij de leefbaarheid van het gebied niet uit het oog mag worden verloren. Drie clusters wordt grootschalig herontwikkeld met nieuwbouw, andere clusters krijgen een kwaliteitsverbetering van de gevel.  Er is veel aandacht voor een aantrekkelijke en goed functionerende plint waarin een mix van retail, horeca, cultuur, dienstverlening en de adressering van woongebouwen zal worden ondergebracht. Met de gemeente wordt gewerkt aan een optimaal functionerend en groen openbaar gebied. Er werken verschillende architecten en ontwerpteams aan de Poort. Zo zal de Poort een interessant gebied worden van verschillende gebouwen die ieder uniek zijn maar duidelijk een geheel vormen. 

Participatie staat hoog in het vaandel van deze herontwikkeling. Zo blijft de eigenheid bewaard en kan de functiemix op maat worden afgestemd op de behoeften van de bewoners, ondernemers en andere bezoekers van het gebied.

Foto huidige Poort.jpg

Divers aanbod aan het Bijlmerplein

De Amsterdamse Poort verandert de komende jaren van een winkelcentrum in een stadshart voor heel Zuidoost. Een fijne en groene plek waar je kunt wonen, werken, eten, drinken, ontmoeten, leren, slapen, creëren, dansen, spelen… en natuurlijk ook winkelen. Er wordt geïnvesteerd in beter winkelaanbod. Restaurants die qua aanbod beter aansluiten bij het publiek dat de Poort nu en in de toekomst bezoekt. Ook zal er meer plek voor culturele en maatschappelijke functies worden gecreëerd. Hierdoor wordt de Amsterdamse Poort echt een stadshart voor Zuidoost.

Nieuwe woningen

Het woningaanbod wordt flink uitgebreid in de Poort, met nieuwe appartementen verdeeld over de verschillende clusters en in diverse huursegmenten. De gevels van de bestaande woningen krijgen een kwaliteitsimpuls en worden op bepaalde plekken vergroend. De woningen dragen bij aan de kwaliteitsbeleving en levendigheid van de Poort.

31052 - Ext 01 Actualisatie.jpg
31052 - Ext 03.jpg
IMP_01_straat_C5-C7_HIGH_RES2.jpg
Paul de Ruiter Architects
1825 AP C7 - Render Flierbosdreef_MQ.jpg
Paul de Ruiter Architects

Cluster 4

Architect

Architect Vocus Architecten

Facts & figures

Start realisatie: Q4 2021

Nieuwe invulling

De kop aan het Groot Bijlmerplein krijgt een geheel nieuwe invulling op de onderste twee lagen. Hier zal horeca haar plek vinden met terrasmogelijkheden onder de grote bomen op het plein. Ook de gevels van de winkels krijgen een geheel nieuwe uitstraling.

Cluster 5

Architect

Paul de Ruiter Architects

Facts & figures

Start realisatie: Q1 2023

Natuurlijke materialen en groen

Net als in Cluster 4 worden de winkels in Cluster 5 ook aangepakt. Er komen warmere en natuurlijke materialen in de gevels met een groene overgang naar de bovengelegen woningen.

Cluster 7

Architect

Paul de Ruiter Architects

Facts & figures

Start realisatie: Q4 2022

Herontwikkeling 

Cluster 7 is één van de grotere herontwikkelingsopgaven. Zo’n 13.000 m2 aan winkels zal opnieuw worden ingedeeld en een nieuwe uitstraling krijgen. Onderdeel van dit project is ook een vernieuwde Shopperhal, wat nu al een overdekte permanente multiculturele markt met lokale ondernemers is, die in de toekomst meer ruimte zal gaan bieden aan lokale ondernemers en nieuwkomers. Het wordt een iconische plek, waar men kan verblijven en kan genieten van diverse wereldse gerechten tot geweven Afrikaanse stoffen en handgemaakte accessoires. Een kleurrijke wereld, waar het authentieke van de Bijlmer nog echt voelbaar is. Voor de boodschappen kunnen de bewoners straks terecht bij lokale speciaalzaken, de weekmarkt en natuurlijk bij meerdere supermarkten. Het gebied rond de shopperhal, P24 en het oude postkantoor zal de komende jaren veranderen. De winkels worden anders ingedeeld en krijgen nieuwe puien. De gevels van de woningen worden vergroend en de balkons krijgen een andere kleur. Het parkeerdek P24 wordt in de toekomst veranderd in mooie groene binnentuinen, voor de bestaande bewoners én de nieuwe bewoners van het Bijlmerplein. De parkeergarage P24 komt terug in een nieuw te bouwen openbare parkeergarage van Q-Park.

3543_amsterdamsepoort_a4_fotomontage_01 excl. C8 en C2.jpg

Cluster 8

Architect

MVSA Architects

Facts & figures

Start realisatie: Q4 2024

Natuurlijke materialen en groen

In Cluster 8, het centraal gelegen gebouw van De Poort, wordt ruimte gemaakt voor een brede functiemix. Het gebouw zal een verzameling zijn van functies: (inter)nationale retail brands, horeca, leisure, woningen en de mogelijke plek voor een cultuurhuis. Het gebouw zal als een (groen) hart gaan kloppen, centraal gelegen tussen het Groot en Klein Bijlmerplein.

C8_uitsnede.jpg
MVSA

Pleinen: zien en gezien worden

Ook de pleinen worden geactiveerd en krijgen elk een duidelijk eigen identiteit en invulling die deze onderstreept. Zo zal het Hoekenrodeplein meer dynamiek krijgen met levendige functies en daarmee een aankondiging van de Poort tussen de dreven. Het Groot Bijlmerplein wordt een terrassenplein met dag- en avondhoreca, speelplekken voor kinderen, ruimte voor optredens en andere events. Het Klein Bijlmerplein wordt een gezellig en intiem verblijfsplein met terrassen en omzoomd met specialistische horeca. Zien en gezien worden.  Het Anton de Komplein biedt plek voor de markt, voor sport en spel en voor grootschalige events en lokale activiteiten. De programmering van de pleinen zal worden afgestemd op grote events die plaatsvinden aan de ArenAboulevard, waardoor de intieme Poort als voor- en naprogramma zou kunnen fungeren voor de leisureboulevard van Nederland.

1825 AP - VO fase 1-2 - AI 04 Binnentuin.jpg
Paul de Ruiter architects
Bekijk meer projecten
volgende

Bezoekadressen
Avenue Ceramique 226
6221 KX
Maastricht


Bijlmerplein 888
1102 MG
Amsterdam
 

Postadres
Postbus 5049
6202 WD
Maastricht


043 763 03 00
info@3wrealestate.nl
linkedIn
Privacy verklaring