Amsterdamse Poort
De ambitie voor de Amsterdamse Poort is om het stadshart van Zuidoost te zijn in 2030
Beeld Cluster 2 en 3 let op niet rechtenvrij.jpg

De Poort in 2030

De ambitie voor de  Amsterdamse Poort is om het stadshart van Zuidoost te zijn in 2030. Een plek van creativiteit en originaliteit met een rijke functieblend. Ook komen er veel nieuwe woningen in het gebied. Want Amsterdam groeit als stad steeds verder en de druk op de woningmarkt is groot. Amsterdam Zuidoost biedt als gebied een oplossing voor deze druk. Vooral jonge gezinnen, actieve senioren en single huishoudens weten Zuidoost te vinden als aantrekkelijk woongebied. 

Het winkelgebied Amsterdamse Poort is eigendom van CBRE Global Investors. Een gebied met een typische structuur gelegen in de Bijlmer met ca 45.000 m2 winkelvloeroppervlak en 500-tal sociale huurwoningen.  
 

Wereldplek met buurtgevoel

De herontwikkeling van de Amsterdamse Poort is de grootste gebiedsontwikkeling in Nederland op dit moment. 3W herontwikkelt in nauwe samenwerking met CBRE Global Investors De Amsterdamse Poort. Van een stenig en gedateerd winkelgebied tot een nieuw bruisend centrumgebied, met tal van functies voor Zuidoost, die haar aantrekkingskracht zal krijgen op de regio. Herpositionering en een gevarieerde mix van functies maakt dat dit gebied  toekomstbestendig en relevant zal blijven. De mix: food, fashion, urban arts en leisure voor bewoners en bezoekers én ruimte voor lokale ondernemers. Een wereldplek met een buurtgevoel.

3W_WEBSITE_AMSTERDAM_BIJLMER FAVELA KUNST.jpg
3W_WEBSITE_ARENA NIEUWEOPBOUWROZE.jpg

Locatie

Amsterdam Zuidoost

Opdrachtgever

CBRE Global Investors

Cluster 7

Architect

Paul de Ruiter Architects

Facts & figures

Start realisatie: Q3 2022

3W_WEBSITE_OVERDEKT WINKELCENTRUM.jpg
3W_WEBSITE_AMSTERDAMSE POORT VROEGER.jpg
New Metropolis - voor Nieuw identiteit.jpg
ap-4.jpg
ap-6.jpg
ap-3.jpg

Samen met de buurt

Participatie staat hoog in het vaandel van deze herontwikkeling. Zo blijft de eigenheid bewaard en kan de functiemix op maat worden afgestemd op de behoeften van de bewoners, ondernemers en andere bezoekers van het gebied.

Clusters

De Amsterdamse Poort bestaat uit een aantal zogenaamde clusters welke stuk voor stuk onder handen worden genomen. Een flinke uitdaging waarbij de leefbaarheid van het gebied niet uit het oog mag worden verloren. Een aantal wordt grootschalig herontwikkeld, andere clusters zullen geheel worden geamoveerd en verrijzen er nieuwe gebouwen.  Per cluster wordt een andere architect geselecteerd. Er is veel aandacht voor een aantrekkelijke en goed functionerende plint waarin een mix van retail, horeca, cultuur, dienstverlening en de adressering van woongebouwen zal worden ondergebracht. Met de gemeente wordt gewerkt aan een optimaal functionerend en groen openbaar gebied. Zo zal de Poort een interessant gebied worden van verschillende gebouwen die ieder uniek zijn maar duidelijk een geheel vormen. 

 

Indruk shopperhal.jpg

Nieuwe woningen

Het woningaanbod wordt flink uitgebreid in de Poort, met nieuwe appartementen voor huidige en nieuwe bewoners, verdeeld over de verschillende clusters. De gevels van de bestaande woningen worden aangepakt en krijgen een stevige kwaliteitsimpuls. De woningen dragen bij aan de kwaliteitsbeleving en levendigheid van de Poort. 

Afbeelding-horeca.jpg

Cluster 7: herontwikkeling 

Cluster 7 is één van de grotere herontwikkelingsopgaven. De huidige Shopperhal is een overdekte permanente multiculturele markt met lokale ondernemers die in de toekomst  meer ruimte zal  gaan bieden aan lokale ondernemers en nieuwkomers. Het wordt een iconische plek, waar men kan verblijven en kan genieten van diverse wereldse gerechten tot geweven Afrikaanse stoffen en handgemaakte accessoires. Een kleurrijke wereld, waar het authentieke van de Bijlmer nog echt voelbaar is. Voor de boodschappen kunnen de bewoners straks terecht bij lokale speciaalzaken, de weekmarkt en natuurlijk bij meerdere supermarkten.  

Cluster 8: een mix van functies

In Cluster 8, het centraal gelegen gebouw van De Poort, wordt ruimte gemaakt voor een brede functiemix. Het zal naast diverse lokale specialisten en (inter)nationale retail brands een plek worden voor een mogelijke mix van culturele functies, horeca, leisure en woningen verdeeld over meerdere lagen. Het gebouw dient een groene oase te worden wat als een hart functioneert, gelegen tussen het Groot en Klein Bijlmerplein.

Kaart-amsterdamse-poort.jpg

Pleinen: zien en gezien worden

Ook de pleinen worden geactiveerd en krijgen elk een duidelijk eigen identiteit en invulling die deze onderstreept. Zo zal het Hoekenrodeplein meer dynamiek krijgen met levendige functies en daarmee een aankondiging van de Poort tussen de dreven. Het Groot Bijlmerplein wordt een terrassenplein met dag- en avondhoreca, speelplekken voor kinderen, ruimte voor optredens en andere events. Het Klein Bijlmerplein wordt een gezellig en intiem verblijfsplein met terrassen en omzoomd met specialistische horeca. Zien en gezien worden.  Het Anton de Komplein biedt plek voor de markt, voor sport en spel en voor grootschalige events en lokale activiteiten. De programmering van de pleinen zal worden afgestemd op grote events die plaatsvinden aan de ArenAboulevard, waardoor de intieme Poort als voor- en naprogramma zou kunnen fungeren voor de leisureboulevard van Nederland.

ap-1.jpg
Bekijk meer projecten
vorige volgende

Bezoekadressen
Avenue Ceramique 226
6221 KX
Maastricht


Bijlmerdreef 101
1102 BP
Amsterdam
 

Postadres
Postbus 5049
6202 WD
Maastricht


043 763 03 00
info@3wrealestate.nl
linkedIn
Privacy verklaring